Čović: Podržat ću dokument iz Brisela, ali uz dvije male ispravke

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas kako će podržati dokument o kojem su se jučer saglasili predstavnici 12 parlamentarnih stranaka iz BiH, ali uz dvije dopune.

 

– Tokom dana predsjednik Čović će podržati jučerašnju izjavu s dodatkom dvije male ispravke, koji ne bi trebali predstavljati problem za uključivanje u izjavu. Istovremeno, to bi za nas bilo od iznimne važnosti, a dalo bi dodatnu vrijednost samom tekstu – navodi se iz krugova bliskih Čoviću, prenosi Hina.

Predstavnici 12 bošnjačkih i srpskih stranaka složili su se sinoć nakon sastanka s predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom (Charles Michel) o sadržaju dokumenta pod nazivom “Politički sporazum o načelima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu”.

Mišelj je u nedjelju pozvao lidere 15 parlamentarnih stranaka iz Bosne i Hercegovine i tri člana predsjedništva. Na sastanak nisu došli Milan Šarović iz SDS-a i Fahrudin Radončić iz SBB-a. Predsjednik HDZ-a BiH, jedine hrvatske stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH, Dragan Čović, koji je doputovao u Brisel, nije sudjelovao na sastanku.

Rekao je da je “prije dva-tri dana saznao da će sastanak biti u nekom čudnom formatu, devet bošnjačkih stranaka, pet ili šest srpskih i HDZ BiH kao jedina hrvatska stranka. Uz to je rečeno da će biti i tri člana predsjedništva”, rekao je ranije Čović. Danas je najavio da će podržati tekst uz dva ispravka.

Šta želi dodati u dokument?

U preambuli se kaže da čelnici parlamentarnih stranaka u BiH ponavljaju svoju predanost “očuvanju načela vladavine prava i provedbi slobodnih i demokratskih izbora kao i razvoju demokratskih institucija na svim razinama vlasti”.

Čović traži da se na tu rečenicu u preambuli teksta doda: “u skladu sa sporazumom o provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava potpisanog u Briselu 1. oktobra 2013. i u skladu s političkim dogovorom o dopuni izbornog zakonodavstva potpisanog u Mostaru 17. juna 2020.”

Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović potpisali su 17. juna 2020. politički sporazum kojim je usuglašen način izbora vijećnika i broj vijećnika koji se bira po gradskim područjima Mostara, kao i promjene Statuta Grada Mostara.

Taj je sporazum omogućio održavanje izbora u Mostaru, koji nisu bili održani 12 godina. U njemu su se potpisnici obavezali da će se promjene Izbornog zakona BiH temeljiti na “legitimnom izboru i legitimnom političkom predstavljanju” konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda, prenosi Hina.

Traži i promjene u paragrafu 11

Čović traži i promjene u paragrafu 11 usaglašenog dokumenta, koji kaže da se lideri slažu da će unutar šest mjeseci od formiranja vlasti na svim razinama usvojiti izborne i ograničene ustavne reforme koje trebaju biti usklađene s presudama Evropskog suda za ljudska prava, Ustavnog suda BiH, s preporukama OESS/ODIHR-a i GRECO-a.

Čović predlaže promjenu toga paragrafa, da se u njega ubaci rečenica koja kaže da se “izborne reforme koje će osigurati provedbu izbornih rezultata u vezi s Domovima naroda trebaju hitno usvojiti u skladu sa sporazumima spomenutim u preambuli”, to jest sa sporazumom o provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava potpisanog u Briselu 1. oktobra 2013. i u skladu s političkim dogovorom o dopuni izbornog zakona potpisanog u Mostaru 17. juna 2020.

Čović je u nedjelju navečer u Briselu u izjavi novinarima izrazio sumnju u uspostavu vlasti nakon izbora s obzirom na to da je ključna odredba izbornog zakona ukinuta.

– Ali ovdje je ključno pitanje kako ćete uspostaviti vlast ako nemate ključne odredbe koju je ukinuo Ustavni sud i stavio izvan snage – kaže Čović.

Sudionici sastanka: Nismo potpisali dokument

Ustavni sud BiH ukinuo je odredbu po kojoj se u nacionalne klubove Doma naroda Federacije BiH iz svake županije mora izabrati najmanje po jedan pripadnik svakog od tri konstitutivna naroda.

To je omogućavalo bošnjačkim strankama da iz kantona u kojima gotovo nema Hrvata izaberu delegate koji se lažno izjasne Hrvatima i postanu članom hrvatskog nacionalnog kluba. Nacionalni klubovi u Domu naroda Federacije BiH broje po 17 članova i hrvatski klub bi bio potpuno blokiran ako Bošnjaci uspiju nametnuti svojih šest zastupnika jer je za odluke potrebna dvotrećinska većina.

Sudionici sastanka u Briselu danas su po povratku u BiH iz Briselu istakli da nikakav dokument nije potpisan, nego da su dali suglasnost na dokument koji je objavio predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel, prenosi Hina.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here