Danas u Sarajevu se održava treća bh. Povorka ponosa

Povorka ponosa će biti održana u Sarajevu pod sloganom “Porodično okupljanje”, a okupljanje učesnika počinje u 15 sati, dok šetnja počinje od 17 sati.

“Organizujemo je jer u BiH još uvijek nemamo sigurna mjesta za LGBT osobe. To ide od porodice pa do javnih prostora. Mi ne možemo otići u kino, kafanu, izložbu sa našim partnerima i biti ono što jesmo”, podsjeća Lejla Huremović.

Ipak, Huremović vidi pomake po ovom pitanju.

“Velika je razlika u poređenju sa periodom od prije deset godina. Ljudi počinju shvatati da smo dio društva, da smo im komšije, prijatelji, braća, sestre… Nismo pali sa Marsa u ovu državu, mi smo dio porodica, oduvijek smo i bili”, navodi Huremović.

Zato ove godine šetaju pod sloganom “porodično okupljanje”.

“U kampanji ove godine u Sarajevu učestvuju i roditelji LGBT osoba. Po prvi put u Bosni i Hercegovini se dešava da roditelji izađu i kažu da vole svoje dijete bez obzira na sve”, istakla je Huremović.

Kako nam je saopćeno iz sarajevske policije, za potrebe osiguranja “Bh. povorka ponosa 2022” koja se održava sutra angažovan je dovoljan broj policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i partnerskih agencija.

U saopćenju se navodi kako je Uprava policije MUP-a KS je poduzela neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti na realizaciji planiranih aktivnosti, u smislu osiguranja pomenutog javnog skupa i regulisanja saobraćaja, koji će biti u potpunosti ili djelimično obustavljen u vremenu od 12:00 do 21:00 sati, u ulicama, odnosno lokalitetima shodno rješenju nadležnog ministarstva.

“Molie se građane i posjetioce Kantona Sarajevo za razumijevanje, uz preporuku da svoje aktivnosti prilagode odobrenim izmjenama u režimu odvijanja saobraćaja. Također, koristimo priliku da skrenemo pažnju na obavezu poštivanja zakonitih uputa koje građani i posjetioci eventualno dobiju od strane policijskih službenika”, navedeno je u saopćenju.

Ministarstvo saobraćaja KS izdalo je rješenje i saglasnost organizatorima “Bh. povorke ponosa” o zatvaranju 52 ulice zbog provođenja mjera sigurnosti javnog okupljanja od 12 do 21 sat.

Policija će saobraćaj usmjeravati na alternativne pravce kretanja i osigurati nesmetan protok svih motornih vozila.

Zamjenski pravac odvijanja saobraćaja iz pravca Starog Grada prema Novom Sarajevu je: Mula Mustafe Bašeskije (kod Katedrale) – Petrakijina – Mehmed Paše Sokolovića – Čekaluša – Bolnička – Stjepana Tomića – Tunel Ciglane – Halida Kajtaza – Zmaja od Bosne (kod Ambasade SAD).

Iz svih pravcaa Novog Sarajeva prema Starom Gradu alternativni pravac je: Zmaja od Bosne (kod Srednje ekonomske škole) – Hamdije Čemerlića – Zagrebačka – Terezija – Skenderija – Čobanija – Obala Kulina Bana (kod Narodnog pozorišta Sarajevo).

Nakon stvaranja sigurnih uslova na saobraćajnici, a nakon prolaska učesnika manifestacije, MUP će uspostaviti redovan režim odvijanja saobraćaja.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here