Danis Tanović snima novi film: HAVC će ga podržati sa više od milion maraka

0

Bh. oskarovac Danis Tanović uskoro će snimati novi film. Nakon “Deset u pola”, Tanović će brzo snimiti novi film, a projekat će finansijski podržati Hrvatski audivizuelni centar (HAVC).

Bh. oskarovac je jedan od onih koji su dobili podršku za snimanje dugometražnog igranog filma, a radi se o iznosu približnom 1.250.000 KM, prenosi “Hina”.

Film “Prije ljeta”

Film “Prije ljeta” je primarno planiran kao projekt glumice Anje Matković, a nakon prvog razrađivanja scenarija joj se koscenaristički pridružio Nikola Kuprešanin, dok će produkciju raditi Propeler film.

Anja je s bh. oskarovcem sarađivala na filmu “Deset u pola” u kojem je glumila food blogericu iz Zagreba, a tokom posjete Sarajevo Film Festivalu ovog ljeta otkrila je kako radi na novom projektu te da je u pregovorima s Tanovićem za režiju tog djela.

Film “Prije ljeta” govori o mladoj Zagrepčanki, izvanbračnoj kćerki imućnog Bračanina koja prvi put posjećuje otok i tamo započne aferu s oženjenim britanskim piscem kojeg tresu sredovječna i stvaralačka kriza.

Morska avantura prerasta u zabranjenu ljubav koja se prelama na čvrstim životnim pozicijama, tragikomičnoj renovaciji kuće i stadu napušenih krava.

Projekt se razvijao kroz sve stepenice HAVC-ove podrške, a iz ove institucije kazali su da “način na koji autori kombiniraju lepršavost i dramu je vrlo primamljiv” što vodi prema filmu kojeg bi i najšira publika u Hrvatskoj i regiji zaista mogla voljeti.

Film djeluje kao romantična komedija

– Iako na prvi pogled sadržaj filma djeluje kao romantična komedija smještena u mediteransku scenografiju, autori se s tim žanrom poigravaju na svjež i ironičan način, a glavna junakinja je pisana znatno dublje nego što bi to sam žanr nalagao – saopćili su.

Iz HAVC-a su istakli kako su Matković i Kuprešanin napisali vrlo zavodljiv scenarij, koji istovremeno pršti humorom i nježnošću, uvjerljivo ukorijenjen u jadransko podneblje u kojem se radnja i zbiva, s likovima od krvi i mesa i sigurno vođenom strukturom, te vjeruju u njegov uspjeh uz redateljsku ruku renomiranog redatelja i iskusnog producenta, prenosi Hina.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here