Delta soj na KCUS-u dokazan u 12 od 23 uzoraka

0

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) tokom testiranja uzoraka na koronavirus došao je do rezultata koji ukazuju na to da je delta soj već uveliko rasprostranjen u bh. populaciji.

Potvrđeno 12 uzoraka

U Organizacionoj jedinici Kliničke mikrobiologije izvršeno je novo sekvencioniranje sljedeće generacije na 23 reprezentativna uzorka. Uzorci su zaprimljeni u periodu od 8. juna do 2. jula, potvrdila je prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, a prenosi N1.

Od 23 pozitivna uzorka na SARS-CoV-2 kod 12 je potvrđeno da se radi o lozi B.1.617.2 poznatoj kao delta, a koja je prvi put identificirana u Indiji.

Kod sedam uzoraka je dokazana varijanta iz Ujedinjenog Kraljvstva, koja odranije cirkulira na našim prostorima, a kod preostala četiri uzorka dokazane su mutacije koje su od nejasnog značaja.

Prilično zastupljen

Prvi uzorak pozitivan na delta varijantu koronavirusa je iz 8. juna 2021. godine što ukazuje da ovaj soj cirkulira već izvjesno vrijeme u našoj populaciji i da je prilično zastupljen.

Pacijeni kod kojih je dokazana delta varijanta su iz Kantona Sarajevo, njih pet, Unsko-sanskog kantona odakle ih je šest i jedna osoba strankog porijekla, a koja je hospitalizirana u Infektivnoj klinici KCUS-a.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here