Dr. Baždarević upozorio na stranačko zapošljavanje nemedicinskog kadra u Kantonalnu bolnicu Goražde: Riješite ovaj problem što prije!

Sindikati doktora medicine i stomatologije, te radnici u zdravstvu putem nekoliko održanih konferencija za medije obavijestili su javnost u Goraždu da se protive nepotrebnim zapošljavanjima u Kantonalnoj bolnici Goražde, a smatraju da ovoj zdravstvenoj ustanovi nisu prijeko potrebni kuriri, portiri i konkursi putem kojih parlamentarna većina u BPK-a nastoji održati svoju stabilnost.

Na tu temu otvoreno je odlučio progovoriti dr. Damir Baždarević predsjednik strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije BPK Goražde.

– Skoro je mjesec dana od kako iskazujemo svoje nezadovoljstvo i protest, a u vezi planiranog zapošljavanja kadra koji nije neophodan Kantonalnoj bolnici u Goraždu u ovom trenutku, a prema mišljenju predstavnika sindikata doktora medicine i stomatologije BPK i mene kao predsjednika sindikata te Nezavisnog sindikata zaposlenih u zdravstvu BPK, kazao je za PRESS dr. Damir Baždarević.

– Na sve naše pozive da se Konkurs poništi, da se obave konsultacije sa stručnim vijećem o realnim potrebama za zapošljavanjem, sa članovima oba sindikata, od strane menadžmenta nema nikakve reakcije. Ovih pet spornih radnih mijesta su raspisana za stalno i po sprovođenju konkursa biće trajno opterećenje i za bolnicu, ali i za Fond ZZO BPK Goražde koji treba da obezbjedi novac za njihova primanja, dodaje dr. Badždarević.

On kaže da je poslao i upit direktoru Fonda ZZO da li su obezbjeđena sredstva za finansiranje plata za te planirane uposlenike.

– Zavodu zdravstvenog osiguranja BPK-a Goražde Kantonalna bolnica Goražde nije se obratila zahtjevom za povećanje tranše, a vezano za aktuelni konkurs, bio je odgovor koji je dobio.

Poslao je upit i ministru zdravstva da li je resorno ministarstvo dalo saglasnost za raspisivanje ovog konkursa, no na taj upit još uvijek nije dobio nikakav odgovor.

– Stičem utisak da ministar zdravstva nikako nema vremena da radi svoj posao i odgovori na poslani upit. Mi se i dalje okupljamo, ukazujemo na ovaj problem, pozivamo sve strukture koje mogu pomoći prevazilaženju ovog problema i njegovom rješavanju dok nije prekasno, jer ostaće kantonu jedno veliko finansijsko opterećenje, a za taj novac mogla su se poslati bar dva doktora na specijalizaciju.

Dr. Baždarević podsjeća i da je Federalno ministarstvo zdravstva u oktobru prošle godine dalo saglasnost na plan specijalizacija po kojem je u Kantonalnoj bolnici Goražde planirano devet specijalizacija.

– Samo za dva je završena konkursna procedura, a ni te kolege još nisu ni započeli specijalizaciju. Smatram da je bitnije bilo potrošiti taj novac, ako ga uopšte ima, na prioritete, a to je svakako obučen medicinski kadar, naročito specijalisti svih grana, a nikako nemedicinski kadar.

– Istrajnost koju pokazuje menadžment u Kantonalnoj bolnici Goražde u sprovođenju ovog konkursa je zabrinjavajuća, te vodi ovu instituciju u sve težu finansijsku situaciju. Zahvaljujem svim ljudima, kolegama, članovima oba reprezentativna sindikata u zdravstvu koji se svakodnevno okupljaju ispred Kantonalne bolnice na upornosti, oba sindikata su svoj stav pokazala, pozivam još jednom sve one koji mogu i hoće da riješe ovaj problem da to urade što prije, zaključio je dr. Baždarević za PRESS.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here