Galer: Dodik mora poništiti sve već poduzete korake u smjeru dezintegracije države

0

Njemački europarlamentarac nije želio špekulirati o tomu ko bi u novoj vladi u Berlinu mogao preuzeti resor vanjskih poslova

Koordinator Evropske pučke stranke (EPP) u Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta Mihael Galer (Michael Gahler) smatra da postoji mnogo pitanja koje treba riješiti u Bosni i Hercegovini, ali trenutno je najvažnije i najžurnije ono koje se tiče pokušaja secesije “koju pokušava provesti Milorad Dodik i formirati nešto zasebno što bi izdvojio iz BiH”.

– Naša jasna poruka, ne samo u ime Evropske unije, nego i međunarodne zajednice je da se to mora zaustaviti, i da on mora prekinuti takvo ponašanje. Mislim da je bitno da ga se pozove da prekine s takvim potezima i da poništi sve već poduzete korake u smjeru dezintegracije države. Moje mišljenje u ovom slučaju je jasno, a to je da mi kao EU njemu prvo moramo zaprijetiti sankcijama koje će se odraziti direktno na njega i na njegovu svitu, ali također moramo mu dati do znanja da imamo i druge načine na raspolaganju, kazao je Galer u razgovoru za Fenu.

Najgori mogući scenarij

Njemački europarlamentarac nije želio špekulirati o tomu ko bi u novoj vladi u Berlinu mogao preuzeti resor vanjskih poslova, ali ističe da će novi šef diplomacije Njemačke svakako morati obratiti više pozornosti na situaciju u BiH.

Ipak, ističe da sprečavanje “najgoreg mogućeg scenarija” u BiH treba biti obveza cijele EU i međunarodne zajednice, a ne bilo koje zemlje pojedinačno.

Sastavni dio Dejtona

Pojasnio je da tu prije svega misli na bonnske ovlasti visokog predstavnika, ali također i da već sada “trebamo razmatrati opciju slanja dodatnih trupa u BiH u okviru EUFOR-ove misije Althea, da mu jasno stavimo do znanja da se ovdje radi o Dejtonskom mirovnom sporazumu, da je i misija Althea sastavni dio Dejtona i da su bonnske ovlasti tu kako bi čuvale Dejtonski mirovni sporazum”.

– Gospodin Dodik, dakle, ne bi trebao imati nikakve sumnje da mi stojimo iza naših riječi. U tom smislu, želio bih da EU pošalje još snažniju poruku i uvjeren sam da se visoki predstavnik Christian Schmidt ozbiljno priprema i razmatra koje korake poduzeti, ustvrdio je Galer u razgovoru za Fenu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here