Hoće li bh. špilje postati spas za astmatičare

Morsko ili planinsko okruženje, kako se vjeruje, najuspješnije je za liječenje bolesti dišnih puteva ili alergija.

Ista temperatura

Međutim, širom Evrope – u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji, Njemačkoj, Mađarskoj, Rusiji, Sloveniji već godinama se provode posebni programi za dišne terapije u špiljama. Takvo liječenje, nazvano speleoterapija, odnedavno se počelo provoditi i u susjednoj Hrvatskoj, u Medinoj špilji.

Da i BiH ima sjajne uvjete i potencijale za speleoterapiju, potvrdio nam je Nikša Vuletić, direktor Javnog preduzeća „Vjetrenica“, koje brine o istoimenoj špilji, najpoznatijoj u BiH.

– Speleoterapija u BiH može se obavljati samo u onim špiljama koje ni na koji način nisu ugrožene ljudskim djelovanjem. Što se tiče Vjetrenice, ona ima apsolutno sve prirodne uvjete. Tu je stopostotna vlaga, špilja je prozračna, ima nepromjenjivu mikroklimu s unutrašnjom temperaturom koja je stalno oko 11 stepeni.

  • Vuletić: To su idealna mjesta

    Vuletić: To su idealna mjesta

Tako da su to svi preduvjeti za speleoterapiju i u Vjetrenici, naravno, ne u onom dijelu koji je otvoren za turističke posjete, ali u njenoj utrobi ima bezbroj kanala gdje se može naći mjesto – ispričao nam je Vuletić.

BiH, inače, kako je naglasio, ima mnoštvo predivnih objekata u mnogim špiljama, pogotovo onim koje nisu turistički atraktivne.

Evropske zemlje

– Stručnjaci ocjenjuju da su špilje idealna mjesta za dišne terapije. Stoga bi bilo dobro, u saradnji sa stručnjacima, uvesti i kod nas takve vrste tretmana, prema uzoru na brojne evropske zemlje, poput Njemačke, u kojoj je počela moderna upotreba takve terapije – rekao je Vuletić.

Vježbe disanja

Blagodati špilja su čisti zrak, bez alergena i uzročnika bolesti, bez ozona i s visokom koncentracijom iona. Naprimjer, u tretmanu pacijenata s astmom u Češkoj oni borave u špilji po nekoliko sati na dan tokom nekoliko sedmica. Za vrijeme boravka u špilji miruju, kreću se i rade vježbe disanja kako bi se špiljski zrak infiltrirao u njihova pluća.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here