Izetbegović tone sve dublje: Za reviziju presude protiv Srbije za genocid nije bilo potrebno jednoglasno Predsjedništvo

Orginalni zahtjev potpisuje ili zastupnik stranke koja ga podnosi, ili diplomatski predstavnik te stranke u zemlji u kojoj je sjedište Suda – navodi se u pravilniku

Bakir Izetbegović duguje građanima brojne odgovore. Propast revizije presude protiv Srbije za genocid u BiH iz 2017. godine, ponovo je postala goruća tema u javnosti, nakon što je bivša istražiteljica Haškog tribunala Nevenka Tromp otkrila uznemirujuće detalje vezano za Izetbegovićevu sramnu ulogu u propasti revizije.

Vrlo brzo nakon toga krenula je hajka. Naime, iz SDA-ovih propagandnih glasila i botovske armade počele su se ispaljivati raznorazne optužbe na račun Nevenke Tromp.

Ipak, čak i kad gospođu Tromp ostavimo po strani, ostaje činjenica da je revizija propala, a da se Bakir Izetbegović  pravdao kako su ga savjetnici pogrešno savjetovali oko revizije i mandata Sakiba Softića, insistirajući na tome da je za podnošenje zahtjeva za reviziju presude bila potrebna jednoglasna odluka Prdsjedništva, u kojem su tada pored Izetbegovića sjedili Mladen Ivanić i Dragan Čović.

Podsjetimo, podnošenje zahtjeva za reviziju prethodio je veliki skup u sarajevskoj Vijećnici na kojem je Izetbegoviću tražio podršku ključnih bošnjačkih činilaca za ovaj proces. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, međutim, kasnije je javno otkrio kako mu je Izetbegović u Beograd poslao emisare da ga obavijesti da se oko cijelog procesa ne uzbuđuje jer “od revizije neće biti ništa”.

Stvari su po Izetbegovića, čini se, iz dana u dan sve gore.

“Avaz” je u posjedu dokumenta Međunarodnog suda pravde, u kojem se jasno opisuje na koji način se podnose aplikacije ovom sudu. U tački 2. se kaže: – Orginalni zahtjev potpisuje ili zastupnik stranke koja ga podnosi, ili diplomatski predstavnik te stranke u zemlji u kojoj je sjedište Suda, ili neka druga propisno ovlaštena osoba. Ako zahtjev ima potpis nekog drugog, a ne takvog diplomatskog predstavnika, potpis mora biti ovjeren od strane potonjeg ili nadležnog tijela ministarstva vanjskih poslova podnositelja zahtjeva – navodi se.

Dakle, suprotno od demagogije Bakira Izetbegovića, ili legitimni agent BiH ili diplomatski predstavnik u Hagu, imao je ovlasti podnijeti zahtjev za reviziju. Stoga, Izetbegović će javnosti morati odgovoriti na pitanje zašto je propustio to da učini.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here