Lider SDA miješa se u posao Centralne banke: Bakir ruši ekonomsku stabilnost države

Dragan Kulina, član Upravnog vijeća Centralne banke BiH, rekao je u petak za „Avaz“, komentirajući diskusiju zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakira Izetbegovića, koji bi želio da o odluke iz nadležnosti Centralne banke BiH donose političari, da ova institucija, u skladu sa zakonom, mora biti neovisna.

Vezan za euro

Izetbegović je na posljednjoj sjednici pozvao delegate da raspravljaju o vraćanju bh. zlata i novca, kojima se štiti stabilnost KM, iz stranih u domaće banke, te se upitao zašto je kurs KM čvrsto vezan za euro?!

U vrijeme kad je inflacija 10 posto, mi stranim bankama plaćamo trezor da nam čuvaju novac, a oni tim novcem rade i posuđuju ga – kazao je Izetbegović.

Kulina ističe da Izetbegović nije prvi koji je diskutirao o trenutnom aranžmanu valutnog odbora, deviznim rezervama, zlatu…

– Vjerujem da su te izjave date u najboljoj namjeri, ali osnovni problem je što bi se trebali konsultirati struka i zakon. Nije dobro da se političari miješaju u odluke CBBiH, jer ponekad to može izgledati kao pritisak. Mi to tako ne osjećamo, ali daju nam dodatnu zadaću da moramo objašnjavati javnosti – kaže Kulina.Kulina: Ne prodaje se to tek tako

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here