Odata počast prvoj žrtvi agresije na Bosnu i Hercegovinu

U organizaciji Udruženja boraca organizatora i pokretača otpora “Patriotska liga” općine Vogošća, brojne delegacije te općine, Koordinacije boračkih udruženja ove lokalne zajednice, stranaka koje participiraju u radu Općinskog vijeća Vogošća i drugih udruženja i institucija danas su na prostoru iznad mezarja Orlić, u vogošćanskom naselju Kobilja Glava, polaganjem cvijeća na spomen-obilježju Kenanu Demiroviću i učenjem Fatihe odale počast ovoj prvoj žrtvi agresije na Bosnu i Hercegovinu. 

Osamnaestogodišnjeg Kenana Demirovića ubile su komšije srpske nacionalnosti 2. marta 1992. godine nedaleko od njegove kuće na Kobljoj Glavi, u blizini mezarja Orlić, na kojem je bio ukopan njegov djed. Tom prilikom ranjen je njegov rođak Atif Demirović.

– Činjenica da je Kenan Demirović ubijen nekoliko sati nakon zatvaranja glasački kutija referenduma za nezavisnst naše domovine govori da je to bio pucanj u nezavisnu Bosnu i Hercegovinu – istakao je Sabit Kobiljak, predsjednik „Patriotske lige” općine Vogšća u svom obraćanju prisutnima.

On i Edin Smajić, načelnik Vogošće, Avdo Hebib, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike BiH, Vehid Hodžić, nekadašnji komandir Stanice Javne bezbjednosti u Vogošći, i Ramiz Efendić, predsjednik Bokserskog kluba „Vogošća“, čiji je član bio i Kenan, istakli su potrebu da se ovakvim manifestacijama na adekvatan način širi istina o herojskoj borbi naših građana za nezavisnost BiH.