Pismo UN-u, NATO-u i EU: Zaustavite ratnohuškačku politiku Milorada Dodika

0

Zar ćete dozvoliti da se ponovo desi konflikt i zločin i da opet međunarodni sudovi rade sljedećih 30 godina, naglašeno je u pismu

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe, uputile su pismo šefovoma država članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Nacija (UN), generalnom sekretaru UN-a, generalnom sekretaru NATO-a i najvišim organima i pojedincima Evropske unije.

Kako je navedeno, pismo je apel da se zaustavi ratnohuškačka politika Milorada Dodika.

– Do sada smo dva puta apelirali i pozivali Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNDS-a i Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne skupštine RS da se zaustave u stvaranju uslova za izazivanja konflikta u BiH. Milorad Dodik ne samo da se nije zaustavio, nego je trenutno odluku za izazivanje konflikta prebacio na Narodnu skupštinu RS – navodi se u saopćenju.

Ranije upućena dva izvještaja

Napomenuto je da su u avgustu i oktobru 2021. godine, u saradnji sa UN-om, uputili dva Izvještaja specijalnoj savjetnici generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida, Alis Nderitu (Alice), kao i Karimu Kanu (Khan), tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (ICC) zbog ugrožavanja mira u BiH i regionu i kršenja UN Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

– Smatramo da se Milorad Dodik neće zaustaviti, te s toga upućujemo ovo pismo šefovima država članica VS UN-a, generalnom sekretaru UN-a, generalnom sekretaru NATO-a i najvišim organima i pojedincima EU. Tražimo od Vas da ispoštujete UN i međunarodne konvencije o ljudskim pravima i slobodama, presude dva UN suda- ICJ i ICTY/MICT za čije osnivanje su glasale sve članice VS UN-a, a posebno razloge i ciljeve navedenih sudova, zbog kojih ste jednoglasno odlučili i da se formira ICTY – Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju – piše u njihovom pismu.

Iskustvo rata

Naglašeno je da je zadatak suda, između ostalog, bio i ostao prevencija i uspostavljanje mira u bivšoj Jugoslaviji.

– Naslijeđe i presude navedenih sudova nas sve obavezuju. Mi, žrtve genocida nikada nismo posezali za osvetom i revanšizmom, pružali smo i pružamo podršku ICTY/MICT našim svjedočenjem i saradnjom,ali poštivanjem naslijeđa ovih sudova ispunjavamo vaše zacrtane ciljeve. Zbog toga od i vas tražimo da i vi ispoštujete vaše odluke i naslijeđa dva UN suda i zaustavite Milorada Dodika i Nedeljka Čubrilovića. Iskustvo rata i zločina je zapisano u međunarodnim presudama i sve nas obavezuje, kao što obavezuje i Milorada Dodika i Nedeljka Čubrilovića, koji su pred Narodnu skupštinu RS postavili izazov ili rat ili ništa – navodi se u pismu.

Podrška predsjednika Ruske Federacije

Istaknuto je da su upravo presude i aktivnosti ICTY, kao i njegov rad već skoro 30 godina, dokaz da je pravda spora i dostižna, ali i nada da se zločin više nikad ne ponovi.

– Zar ćete dozvoliti da se ponovo desi konflikt i zločin i da opet međunarodni sudovi rade sljedećih 30 godina? To nije interes nikoga, osim onih koji su sljedbenici ratnih zločinaca i politika koje su presuđeni pred dva suda ICJ i ICTY. Posebno očekujemo podršku predsjednika Ruske Federacije, države koja je od početka podržala osnivanje ICTY/MICT i njegov rad, posebno s toga što se Milorad Dodik poziva na podršku predsjednika Ruske Federacije u izazivanju konflikta i prijeti s ruskom podrškom. Još nećemo i ne želimo da vjerujmo da bi predsjednik Ruske Federacije podržao bilo kakav zločin, posebno onih koji slijede politike presuđenih ratnih zločinaca – naglašeno je u pismu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here