Plenković se sastao s generalima čije procesuiranje je zatražila BiH: Nije ovdje riječ o optužnicama, njih nema

Premijer Hrvatske Andrej Plenković obratio se medijima nakon sastanka s generalima i visokim časnicima čije procesuiranje je zatražila Bosna i Hercegovina.

– Cilj je bio da ih upoznamo sa zamolnicom, da dobiju neposrednu informaciju o čemu je riječ, direktno, a ne o nekim spekulacijama. Nije ovdje riječ o optužnicama, njih nema, ovim zahtjevom privremeno su prekinute sve radnje u vezi ovoga predmeta od nadležnih tijela u BiH. Bit i poveznica je navodna naredba za neselektivno granatiranje – rekao je Plenković.

Pojasnio je da je riječ o žrtvama iz Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice tokom operacije “Bljesak”.

– Kaznena djela koja se spominju su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i povrede zakona i običaja ratovanja. Bit i poveznica s ratnim vojnim zapovjednicima je formulacija o naredbi za takozvano neselektivno granatiranje. Mi ćemo proučiti dokumentaciju, a Ministarstvo pravosuđa će nas o svemu izvijestiti i nakon toga ćemo donositi odluke koje su na institucijama RH, u suglasju svih institucija i zaštiti hrvatske nacionalne interese i zaštitit obrambeni i legitimni karakter operacije “Bljesak”. Pritom ćemo voditi računa o interesima i dignitetu ljudima koji su zajedno s hrvatskim branitelja doprinijeli slobodi – rekao je Plenković.

Kazao je da će proučiti dokumentaciju.

– Ministarstvo pravosuđa će nas o svemu izvijestiti i nakon toga ćemo donositi odluke koje su na institucijama Republike Hrvatske, u suglasju svih institucija i zaštiti hrvatske nacionalne interese i zaštitit obrambeni i legitimni karakter operacije “Bljesak”. Pritom ćemo voditi računa o interesima i dignitetu ljudima koji su zajedno s hrvatskim branitelja doprinijeli slobodi – rekao je Plenković.

Istaknuo je kako su “Bljesak” i “Oluja” legalne i legitimne operacije koje su na “učinkovit i kratak” vratile okupirana područja. – Što se ti drugih eventualnih postupaka, mi smo načelno u tijeku sa svim mogućim scenarijima, eventualno drugih zahtjeva, zauzet ćemo stav koji štiti nacionalne interese i dignitet Domovinskog rata. Stav Vlade je jedinstven – rekao je premijer.

Naveo je da se oni na koje se zamolnica odnosi imaju svako pravo da o tome budu informirani i zaslužuju poštovanje.

– Zato smo održali sastanak. Ni ovi događaji ni dokumentacija, o tome se prikupljaju informacije proteklih 25 godina. Zašto je do toga došlo ja ne želim spekulirati. Hrvatska država je dobila zamolnicu i ona će nju na adekvatan i zakonit način tretirati – objasnio je Plenković, prenosi 24.sata.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here