Poljska zbog migranata proglasila vanredno stanje na granici s Bjelorusijom

0

Poljski predsjednik proglasio je vanredno stanje u dijelovima dvije regije koje graniče s Bjelorusijom, objavio je njegov portparol u četvrtak, što je odgovor na veliki priljev migranata iz susjedne Bjelorusije.

Evropska unija optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da koristi migrante iz zemalja poput Iraka i Afganistana za “hibridno ratovanje” kako bi pritisnuo Uniju da odustane od sankcija nametnutih Minsku.

Poljska pokušava učvrstiti svoju granicu izgradnjom žice i raspoređivanjem dodatnih postrojbi.

– Situacija na granici s Bjelorusijom teška je i opasna – kazao je predsjednikov portparol Blazej Spychalski na konferenciji za novinare i dodao:

– Danas mi kao Poljska, kako smo odgovorni za vlastite granice, ali i za granice Evropske unije, moramo poduzeti mjere kako bismo osigurali sigurnost Poljske i EU.

Poljska granična garda objavila je u srijedu da je zabilježila 3.500 pokušaja ilegalnog prelaska granice samo u avgustu, od kojih je 2.500 uspjela spriječiti.

Vlada je istaknula da mora biti spremna i na moguće “provokacije” tokom vojne vježbe na teritoriju Rusije i Bjelorusije blizu granice s Poljskom. Ta će vojna vježba započeti 10. septembra.

U vježbi “Zapad-2021” učestvovat će hiljade vojnika, uključujući kazahstanske, te tenkovi, artiljerija i avioni.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here