Ponovo na snazi epizoda “Pripravnost” u Kantonu Sarajevo

0

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor provedbe Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka proglasilo je epizodu “Pripravnost” na području Kantona Sarajevo, a zbog pogoršanja kvaliteta zraka i vremenskih prilika koje mu pogoduju.

Rast koncentracija

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo na svim automatskim stanicama (Vijećnica, Hadžići, Otoka, Ilidža i Ilijaš) zabilježena su prekoračenja graničnih vrijednosti za PM10čestične tvari u zraku (50µg/m3) za prethodni dan.

Ostali praćeni polutanti, prema Planu, ne bilježe prekoračenja satnih vrijednosti.

Trendovi za današnji dan bilježe daljnji rast koncentracija.

Bez padavina

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas i naredna tri dana se očekuje umjereno oblačno do sunčano vrijeme, bez padavina i vjetrom slabog intenziteta, sa slabijom temperaturnom inverzijom većinom u večernjim satima.

Usljed vremenskih prilika koje karakteriše prisustvo slabije temperaturne inverzije i slabog vjetra dolazi do daljnjeg nakupljanja zagađujućih materija na područje Kantona Sarajevo prvenstveno PM10, uz porast vrijednosti ostalih praćenih polutanata.

Obzirom na prognozirane stabilne vremenske uslove, uz bilježenje prekoračenja dnevnih graničnih vrijednosti na svim automatskim stanicama, članovi Stručnog tijela su konstatovali kao su ispunjeni svi uslovi za proglašenje epizode “Pripravnost”, predviđene Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here