Predao se osumnjičeni za ubistvo hrvatskog rukometaša, policija ga privela u Skopju

Osumnjičeni za ubistvo hrvatskog rukometaša Denisa Tota predao se noćas policiji u Skoplju.

Riječ je o Angelu Georgiovskom. On je rano jutros odveden u pritvor u Skoplju, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije.

– A.G. (28), prvoosumnjičeni za kazneno djelo ubistva Denisa Tota, 13. aprila 2022. oko 2 sata priveden je u Kazneno-popravni zavod Skoplje na izdržavanje mjere pritvora koju je odredio nadležni sud – navelo je ministarstvo u saopćenju.

Priveden u kasnim satima

Ranije je raspisana tjeralica zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ubistva, dodaje se.

– Nakon poduzetih intenzivnih mjera i aktivnosti na pronalasku i privođenju, osoba se oko 1:20 predala policijskim službenicima Operativnog tima za potragu – navode oni.

MUP Makedonije raspisao je prije nekoliko dana potjernicu za Georgiovskim, glavnim osumnjičenim za ubistvo Denisa Tota u noćnom klubu u Skoplju u noći sa srijede na četvrtak.

Do sada je policija ispitala sve osobe koje su se zatekle ispred kluba, kao i vlasnika te uposlenike.

Ranije je uhićena i Klementina Letkovska koja se počela spominjati u medijima nakon objave uznemirujuće snimke trenutka kada je Denis napadnut. Njegovi napadači su ga žestoko tukli dok je bespomoćno ležao na tlu. Na snimci se vidi da u premlaćivanju rukometaša sudjeluje ženska osoba, a navodno je riječ upravo o Letkovskoj. Navodno mu je upravo ona zadala neke od najžešćih udaraca. Iz snimke proizlazi da su Tota mlatile tri osobe, među kojima i Letkovska, te da je jedini priseban bio muškarac obučen u bijele hlače. On je pokušavao pomoći rukometašu i udaljio je napadače.

Makedonski ministar privrede Krešnik Bekteši potvrdio je da klub ispred kojeg je Denis ubijen nije imao dozvolu za rad.

Kasnije se pojavila informacija kako su Klementina Letkovska i jedan od napadača pokušali pomoći Denisu, ali su pobjegli s mjesta događaja kada su shvatili da je u nesvijesti. Letkovska je navodno od ranije poznavala ubijenog Denisa Tota.

Tot je jučer ukopan u rodnom Đakovu. Još uvijek ima nerazjašnjenih stvari u ovome slučaju koji od početka prate dvije verzije priče.

Dvije verzije priče

Prvi put kada je ova vijest dospjela u hrvatsku javnost, pisalo se o napadu na 27-godišnjaka koji je, kako su tada mediji izvještavali, bio pretučen. Makedonska policija brzo je demantirala te tvrdnje i istakla da na tijelu mladića nije bilo vidljivih ozljeda. Informaciju da je Tot pretučen demantirala je i šefica skopske bolnice Maja Mojsova.

Prvo rekli da je umro od srčanog zastoja, a onda utvrdili da je ipak napadnut.

– Rukometaš je u kritičnom stanju. Slobodno možemo reći da se borimo za njegov život. Ono što je čudno u cijeloj priči je to da na njemu nema tragova nasilja. U našu kliniku je dovezen u kritičnom stanju i srce mu nije kucalo. Radimo sve što možemo u ovom trenutku da mu spasimo život’ – rekla je Mojsova prije nego što je Tot preminuo.

Prije tri dana oglasio se i brat preminulog, Boris Tot, rekavši da je “njegov brat preminuo od srčanog udara, a ne od bilo kakvih tjelesnih ozljeda, tuče i ostalih gluposti”.

Istoga dana makedonska policija objavila je saopćenje u kojem tvrdi da je hrvatski rukometaš Denis Tot ipak preminuo od posljedica fizičkog sukoba i zadobijenog udarca. Završetkom obdukcije pokazalo se da je Tot zbog udarca u glavu dobio teško oštećenje mozga. Odmah su uhapšene dvije osobe, a za trećom se traga, kazala je makedonska policija.

Kako je prije tri dana javila Telma TV, riječ je bila o nasilnoj smrti. Ovaj makedonski medij se pozvao na izvještaj liječnika sudske medicine. Koban je bio udarac u glavu, pisali su. Potvrdu o tome Telma TV dobila je i od skopskog tužilaštva. U sukob s Totom bile su uključene tri osobe, od kojih su dvije, mladić i djevojka, brzo privedene.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here