Prodata poznata maslinastozelena jakna Volodimira Zelenskog za 90.000 funti

Britanska aukcijska kuća Christie’s prodala je u Londonu poznatu maslinastozelenu jaknu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za 90.000 funti.

Dok se Ukrajina bori protiv znatno veće vojne snage i resursa kojima raspolaže ruski predsjednik Vladimir Putin, aukcije se održavaju radi prikupljanja pomoći Kijevu, objavio je britanski “The Mirror”.

Aukcijska kuća Christie’s učestvuje u međunarodnom programu koji ima za cilj prikupljanje pomoći Ukrajini do milion funti.

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) uspio je u namjeri da podstakne licitiranje već čuvene vojne jakne Zelenskog, nazvavši „smiješnom“ početnu cijenu od 50.000 funti.

On je je pozvao učesnike aukcije da učestvuju u tome da velika drevna evropska prijestonica Kijev više nikada ne bi mogla da bude ugrožena i da Ukrajina ponovo bude cjelovita i slobodna.

Zelenski, koji je jaknu darovao za aukciju tokom februara, nakon početka ruske invazije, obratio se videom prije otpočinjanja nadmetanja u okviru dobrotvornog skupa “Hrabra Ukrajina” i govorio o “hrabrom Borisu” koji je došao da ga posjeti u Kijevu.

Među predmetima ponuđenim na aukciji bio je i keramički vrč u obliku pijetla, koji je Zelenski poklonio Džonsonu tokom posjete ukrajinskoj prijestonici 9. aprila.

Kupcima je ponuđena i posjeta Kijevu u pratnji gradonačelnika i bivšeg bokserskog šampiona u teškoj kategoriji Vitalija Klička (Klitschko).

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here