Tri decenije od mučkog ubistva 114 Mostaraca: Za prvi masovni zločin u Hercegovini niko nije odgovarao

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas su na lokalitetu  Uborak, pored spomen-obilježja, a potom na Sutini obilježene pune tri decenije od mučkog ubistva 114 mostarskih Bošnjaka i Hrvata.

Te nedužne civile su u noći s 13.na 14.juni 1992.godine na ovim lokalitetima strijeljale srpske paravojne snage uz podršku JNA, a njihovo stradanje označeno je kao prvi masovni zločin počinjen u Hercegovini.

Sa današnjeg obilježavanja: Odata počast

Adnin Hasić, predsjednik „Zajednice porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini“ u ovom zločinu je izgubio i oca i majku.

– Evo, punih 30 godina čekamo da se pred lice pravde izvedu zločinci koji su ubili naše najmilije. Ono što znamo jeste da je 12 osumnjičenih umrlo, a znamo da umiru i svjedoci. Koristimo i ovu priliku da pozovemo još jedanput Tužilaštvo i Sud BiH da, konačno, nakon 30 godina izvedu pred lice pravde i procesuiraju za ovaj zločin, ali i za sve ostale zločinjene počinjene tokom agresije na BiH -rekao je on.

Uprkos činjenici da za ovaj zločin niko još nije odgovarao, Hasić je poručio da ne gubi nadu.

– Krajem prošle godine su podignute optužnice protiv ratnih počinilaca na području istočnog Mostara i Nevesinja. Neki od tih osumnjičenih su zločinci i sa Uborka i Sutine i vjerujem da će Tužilaštvo BiH konačno smoći snage i taj krug zatvoriti, odnosno, zločince sa Uborka i Sutine izvesti pred lice pravde – kazao je Hasić.

Sa današnjeg obilježavanja

Sanela Kuko je imala 13 godina kada su ih zločinci iz  njihovih kuća u Zaliku odveli u atomsko sklonište u tom naselju.

– U tom skloništu, izgleda po nekoj matrici ratovanja, razdvojeni su muškarci , žene i djeca. Svi muškarci koji su odvedeni iz skloništa su ubijeni na Sutini i na Uborku. Među njima su bili moji rahmetli otac i dedo…To su vrlo traumatična iskustva, mi smo danas zreli ljudi, ali ostajemo da se borimo i dalje za pravdu.

Jer, ratni zločin ne zastarijeva. Mi ćemo istrajati na tome, a i ove, kao i svake godine do sada, pozivamo i prozivamo Tužilaštvo BiH da se aktivno uključe, jer imaju sva svjedočenja relevantna o ovom zločinu – kazala je Kuko.

Sa današnjeg obilježavanja

Oboje su podsjetili na to da je nedavno Gradsko vijeće Mostara jednoglasno podržalo njihovu inicijativu o tome da se 13.juni proglasi Danom civilnih žrtava rata na području Mostara.

Nakon Uborka i Sutine, cvijeće je položeno i na spomen-ploču kod atomskog skloništa u naselju Zalik.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here