U Mostaru se okupili dimnjačari iz BiH, Hrvatske i Italije: “Oduševljen sam vašim narodom”

Najveći grad na Neretvi danas je bio domaćin svojevrsnog skupa dimnjačara iz BiH, Hrvatske i Italije.

Njih dvadesetak su stigli na poziv Sanjina i Tajme Drljević, mladog bračnog para koji su nedavno nakon skoro četiri decenije otvaranjem svoje radnje oživjeli ovaj zanat u Mostaru.

U Italiji se ovim poslom već 23 godine bavi i Ahmedin Dino Šašman, kojem je uvijek posebno zadovoljstvo družiti se sa dimnjačarima iz svoje domovine.

– Prije dvadesetak godina sam upoznao dimnjačara iz Gračanice, a potom malo-pomalo i ostale i uvijek koristimo priliku za ovakve i slične susrete. Budući da se izuzetno rijetko organiziraju kursevi za dimnjačare, onda su ovakvi događaji najbolja škola, jer, razmijenjujemo mišljenja i iskustva. U Italiji, kao i u BiH, ovaj posao je u zadnje vrijeme nešto atraktivniji, jer, računa se kao jedan od unosnijih zanatskih poslova iako to i nije baš tako, ali, činjenica je da se od njega može solidno živjeti- ispričao nam je on.

Susretu u Mostaru je prisustvovao i predsjednik Udruženja dimnjačara BiH, Mirza Ekmekčić iz Sarajeva koji je ukazao na to da, uprkos tome što je ovaj zanat u izumiranju zainterisiranih ima. Kao primjer je naveo, upravo, bračni par Drljević.

Prelijepa zemlja

Drljević nije krio zadovoljstvo posjetom svojih kolega , koje je, najprije, upoznao s ljepotama Počitelja i Blagaja, a potom i Mostara, gdje su posebno uživali u šetnji starom gradskom jezgrom u svojim prepoznatljivim odorama.

– Zaista, drago mi je što se u ovolikom broju , baš, u Mostaru okupilo ovoliko dimnjačara i što i ovo na određeni način pokazuje koliko smo, evo, ustrajni u ovom poslu. Morao sam iskoristiti priliku da pozovem svoje kolege koji su u BiH imali svojih obaveza da posjete Mostar i što smo, uz druženje, ovu situaciju iskoristili da razmijenimo mišljenja i iskustva – rekao nam je Drljević.

Dimnjačar iz Italije, Đuzepe Berto (Giuseppe) ovim poslom se bavi preko 30 godina. U BiH je dolazio tri puta.

– Oduševljen sam vašim narodom i svime što sam vidio. BiH je, zaista, prelijepa zemlja i drago mi je da se ovaj zanat, ipak, održava – kazao nam je Berto.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here