Udruga „Zaboravljeni branitelji“ priprema apelaciju: Hoće li pasti borački zakon

Udruga „Zaboravljeni branitelji“ priprema apelaciju za Ustavni sud FBiH kojom će se tražiti poništavanje nedavno usvojenog Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Kako je rekao jedan od predstavnika Udruge Drago Grbavac, branitelji imaju obećanje onih koji imaju pravo podnijeti apelaciju da će to i učiniti. Pravo, prema Ustavu FBiH, imaju premijer i dopremijeri, predsjednik i potpredsjednici FBiH i trećina članova bilo kojeg doma Federalnog parlamenta.

Nakaradni uvjeti

Grbavac nije želio otkriti ko im je obećao uložiti apelaciju, ali je poručio da su vrlo izvjesni i protesti članova Udruge, jer smatraju da je zakon diskriminatoran.

– Vidjet ćemo kada se objave informacije kome je data naknada. Ljudi su ogorčeni. Dobivamo informacije da naknadu traže žene koje nisu vidjele prve borbene crte. I dobit će je, jer ispunjavaju nakaradne uvjete. A onaj što je bio na ratištu neće dobiti, jer, recimo, nije na birou godinu ili nema 57 godina – kazao je Grbavac.

Dodao je da članovi Udruge „Zaboravljeni branitelji“ nisu učestvovali u izradi Zakona, koji su, podsjetimo, borci tražili i na ulici. 

Slični kriteriji

Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja FBiH, ističe da su iz ove udruge „rušili zakon od početka“ te nisu htjeli biti dio predstavnika boraca koji su učestvovali u njegovoj izradi i bili su izvan boračkih koordinacija.

– Ovaj zakon ne može biti diskriminatoran kada imate Zakon o povoljnijem penzionisanju boraca koji ima slične kriterije – dodao je Bukvarević.