Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom KS podnio krivičnu prijavu protiv GRAS-a

SARAJEVO

0

Iz Tužilaštva KS su potvrdili da su prijavu dobili 10. januara i da rade na provjerama navoda

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Kantona Sarajevo podnio je krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu protiv većeg broja bivših članova Uprave i Nadzornog odbora kompanije za javni saobraćaj te protiv određenih bivših resornih ministara.

Iz Tužilaštva KS su potvrdili da su prijavu dobili 10. januara i da rade na provjerama navoda koji se odnose na GRAS.

Više od 50 osoba

U Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo objašnjavaju da su u proteklom periodu postupali po zaključku Vlade KS, kojom su Ured i Budžetski inspektorat Ministarstva finansija bili zaduženi da pripreme informaciju o neplaćanju obaveza propisanih zakonom u GRAS-u za obaveze plaćanja poreza na dodatnu vrijednost u periodu od 2011. do 2018. godine, potom od 2009. do 2016. godine, kao i obaveze po tužbama radnika ovog preduzeća po kolektivnom ugovoru u periodu od 2006. do 2016. godine.

Iz Ureda navode kako su od nadležnih organa i institucija pribavili veliki broj relevantnih podataka i informacija, te izvršili pregled i analizu dokumentacije. Kažu da se radi o složenom i obimnom predmetu, tako da je postupak provjera trajao duži vremenski period.

– Nakon izvršene detaljne analize cjelokupne dokumentacije i podataka u predmetnom slučaju, Ured je došao do saznanja koja opravdano ukazuju na postojanje indicija o počinjenim krivičnim djelima i mogućim počiniocima istih – saopćeno je BIRN-u iz Ureda te navedeno kako su krivične prijave podnijeli protiv više od 50 osoba.

 

Nesavjesno poslovanje

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo su potvrdili da su zaprimili krivičnu prijavu protiv više osoba zbog navodnog nesavjesnog privrednog poslovanja u preduzeću GRAS.

– Bit će izvršene provjere navoda iz prijave kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela – navodi se u odgovoru Tužilaštva.

Iz Ureda za borbu protiv korupcije ističu kako su, zbog uočenih nepravilnosti iz oblasti koje su propisane zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, podnijeli krivičnu prijavu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine koja se odnosi na GRAS. Tužilaštvo BiH nije do objave teksta odgovorilo na upit o ovoj prijavi, piše BIRN BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here