Varhelji negirao vijesti o dogovoru s Dodikom i poručio: BiH je izazov za cijelu Evropu

0

On je istakao da se naša država suočava sa jedinstvenom i potencijalno jednokratnom šansom da kroz ekonomski i investicioni plan EU krene putem ka integraciji

Pojava navoda da je Oliver Varhelji (Varhelyi), evropski komesar za proširenje, bio u dosluhu sa članom Predsjedništva Miloradom Dodikom oko održavanja posebne sjednice Narodne skupštine RS izazvalo je mnogo polemike.

Očekujemo da se bosanski Srbi vrate u institucije

Varhelji je govorio za mađarski “Magyar


Nemzet”, gdje je rekao kako je njegov stav o Bosni i Hercegovini jasan i dosljedan, te da su lažni navodi oko njegovog dogovora sa Miloradom Dodikom.

– Naše očekivanje da se bosanski Srbi vrate u institucije. Ni Bosna i Hercegovina, pa čak ni RS nemaju interesa za segregaciju, što onemogućava rad institucija. To sam također jasno stavio do znanja predsjedniku Miloradu Dodiku – rekao je Varhelji u intervjuu za mađarski list kao odgovor na političku nestabilnost u BiH.

U Bosni i Hercegovini su bosanski Srbi još početkom decembra prošle godine glasali za preuzimanje nekih ovlasti od federalnih institucija, a prošle nedjelje izazvali su veliku pometnju za obilježavanje njihovog nacionalnog praznika, podsjećajući na druge entitete u zemlji u užasima rata. Koliko ste zabrinuti zbog trenutne nestabilnosti?, pitala je novinarka Varheljija.

BiH je u teškoj fazi

– Bosna i Hercegovina je u teškoj fazi. Problem vidim u tome što kritični period nema veze sa spoljnim faktorima. Zemlja je danas u zapuštenom stanju zbog domaćih političkih motiva.

Ovo je sigurnosni izazov za zapadni Balkan, pa čak i za Evropu u cjelini. Iz tog razloga, svi, sve tri zajednice i njihovi lideri moraju raditi na tome da zemlja gleda naprijed, radi i, istovremeno, jača unutrašnju koheziju. Pozvao bih sve više puta da garantuju funkcionisanje bosanskohercegovačkih institucija i Predsjedništva, ali i vlada – rekao je Varhelji.

Evropski komesar za proširenje je istakao da se naša država suočava sa jedinstvenom i potencijalno jednokratnom šansom da kroz ekonomski i investicioni plan EU krene putem ka integraciji.

– Ukoliko druge zemlje u regionu iskoriste ovu priliku, a BiH zaostane, to može biti sa potencijalno nepredvidivim posljedicama. Što se tiče nacionalističkih proslava, mislim da neće pomoći situaciji. Osim toga, u Federaciji postoje pitanja koja nisu specifična za kontekst RS, ali ih treba konačno riješiti suočava sa jedinstvenom i potencijalno jednokratnom šansom kroz ekonomski i investicioni plan EU da krene putem ka integraciji – kazao je Varhelji za “Magyar Nemzet”.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here