Vlada RS: Odobreno pola miliona KM za opremu za prikupljanje plazme

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o odobravanju 503.000 KM, kao dodatna sredstava za sufinansiranje projekta “Nabavka opreme potrebne za prikupljanje plazme od osoba koje su preboljele COVID-19”, iz donatorskih sredstava Vlade Republike Srbije, javlja Anadolija.

Ova odluka donesena je na danas održanoj sjednici u Banjoj Luci, a nosilac projekta je Javna ustanova Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Vlada je usvojila Izvještaj o radu Kompenzacionog fonda RS za period maj-septembar 2020. godine kada doneseno 42 zaključka kojima je odobreno 55.716.136,29 KM za saniranje posljedica i poteškoća nastalih usljed širenja zarazne bolesti izazvane koronavirusom.

– Vlada RS danas je donijela Odluku o 14. emisiji obveznica u periodu ratnih dejstava od 20. maja 1992. do 19. juna 1996. godine. Četrnaesta emisija obveznica za izmirenje ratne materijalne i nematerijalne štete, ukupne vrijednosti 5.825.691 KM, biće registrovana u Centralnom registru hartija od vrijednosti 20. oktobra – saopćeno je iz Vlade RS.

Donesena je i odluka o sufinansiranju projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave, kojom se odobrava isplata finansijskih sredstava nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave, za sufinansiranje projekata, u ukupnom iznosu od 166.100,93 KM. Navedena sredstva biće utrošena za sufinansiranje različitih projekata u opštinama Čajniče, Šamac, Vlasenica, Kalinovik, Pelagićevo, Jezero, Rogatica i Rudo.

Usvojena je Informacija o realizaciji zajedničkih projekata rješavanja stambenih pitanja izbjeglica, raseljenih lica i povratnika.

– Sekretarijat za raseljena lica i migracije RS u okviru svojih redovnih aktivnosti u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Fondom za povratak i lokalnim zajednicama realizuje zajedničke projekte u cilju rješavanja stambenih pitanja raseljenih lica, izbjeglica i povratnika. Navedena aktivnost odvija se kroz četiri zajednička projekta i to: Regionalni Program stambenog zbrinjavanja (RSP), Projekat zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja – CEB2, Projekat rekonstrukcije stambenog fonda (Saudijski razvojni fond – SAF) i Projekat rekonstrukcije stambenog fonda – OPEC (Fond za međunarodni razvoj – OFID). Zajednički projekti finansiraju se iz donatorskih i kreditnih sredstava – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je ovim projektima planirano da se kroz individualnu stambenu izgradnju i izgradnju stanova u stambenim zgradama na području RS i Federacije BiH iz kategorija raseljenih lica, izbjeglica i povratnika ukupno zbrine 3.144 porodica, a do sada je zbrinuto 1.316 porodica. Preostalih 1.828 porodica planirano je da se zbrine do kraja 2022. godine, do kada je predviđeno i trajanje zajedničkih projekata.

Planirana vrijednost projekata koje implementira Sekretarijat na području RS iznosi 115.600.000 KM.

Usvojena je i Informacija o realizaciji aktivnosti za provođenje reforme u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja u RS za period od jula do septembra 2020. godine.

– U oblasti osnovnog vaspitanja i obrazovanja doneseni su novi nastavni planovi i programi za nastavne predmete od 4. do 9. razreda, programi fakultativne nastave, te programi dodatne nastave. Takođe je izrađeno stručno i druga posebna uputstva kojima se reguliše provođenje male mature i stručno uputstvo za provođenje spoljašnjih provjera postignuća učenika. Urađen je i Priručnik za nastavnike za petnaestominutno vježbanje na početku nastavnog dana u prvoj trijadi te izvršena digitalizacija sadržaja šest udžbenika – stoji u saopćenju.

Dodaje se da je u oblasti srednjeg obrazovanja i vaspitanja završena revizija zanimanja za koja se obrazuju učenici u RS, a koja je urađena u saradnji sa entitetskom Privrednom komorom, Unijom udruženja poslodavaca i Zanatsko-preduzetničkom komorom.