Vlašić – planina koja ima dušu

Zrak na Vlašiću pozitivno utječe na krvnu sliku, a posebno se preporučuje svim bolesnicima te osobama u postoperativnom periodu, djeci, starijim osobama, sportskim ekipama

Planina Vlašić, kao i druge bh. planine, tokom ljeta privlači veliki broj turista prirodom i zelenilom. Ova visoka planinska prepreka, koja se, nalik ogromnoj tvrđavi, nadnosi nad okolinom, zauzima značajno mjesto u turističkoj ponudi ovog područja zahvaljujući njenim šumama, pašnjacima i brojnim izvorima.

Nalazi se u samom srcu Bosne i Hercegovine te je još u vrijeme Austro-Ugarske uprave bila prepoznata kao izvrstan turistički centar.

Vlašićki sir

Izleti, planinarenje, šetnje najljepšim predjelima Vlašića, kao što su prekrasna rijeka Ugar i  njeno izvorište, Kraljica, jedan od najljepših dijelova Vlašića, Devečani, planinarski dom, te sam vrh Vlašića – Paljenik, na nadmorskoj visini od 1.943 metra, na kojem se nalazi RTV relej, posjeta Katunima, gdje se, po višestoljetnoj tradiciji, proizvodi nadaleko poznati i cijenjeni vlašićki sir i ostali domaći proizvodi, sve to posjetioci mogu doživjeti. Zrak na Vlašiću pozitivno utječe na krvnu sliku, a posebno se preporučuje svim bolesnicima (bronhitis, plućna oboljenja) te osobama u postoperativnom periodu, djeci, starijim osobama, sportskim ekipama itd.

Ovdje se već stoljećima gaji tradicija ovčarstva; najpoznatiji proizvodi te stočarske grane je vlašićki sir, koji se može kupiti neposredno od pastira. Vlašić je, između ostalog, poznat i po vlašićkom siru koji spada među najbolje bijele sireve u salamuri. Pretpostavka je da su tehniku spravljanja sira u salamuri u ove krajeve donijeli stočari nomadi s istoka koji su se nazivali Vlasima. Otuda je i došlo ime Vlašić.

Ovu tradiciju su kasnije preuzeli stočari s okolnih planina i tako se sad vlašićki sir proizvodi širom BiH i šire regije. Mještani sela s Vlašića donosili su ga u Travnik i tu ga prodavali, te ga zbog toga zovu još i travnički sir. Međutim, vlašićki sir se pravi i od kravljeg mlijeka za one kojima je aroma ovčijeg mlijeka prejaka. Sir se tradicionalno reže u kriške i pakuje u drvene kačice.

U toku ljetnih mjeseci na planini Vlašić SRC Babanovac nudi razne sadržaje koji će obogatiti i uljepšati boravak na Vlašiću, a to su: organizirane pješačke ture (hiking), po blagim planinskim krajolicima, gdje možete naići i na neke endemske biljne i životinjske vrste, izleti.

Seoski turizam

O pogodnosti područja za turizam svjedoči i veliki broj privatnih vikendica te mnogo hotela i pansiona na Babanovcu. Razvojem turističke ponude, izgradnjom hotela i skijaških staza Vlašić je s vremenom postao i centar zimskog turizma u Bosni i Hercegovini, kojeg rado posjećuju i domaći i strani gosti, a u usponu je i razvoj seoskog turizma.

Zbog svoje planinske klime na užem području Vlašića prosječna zimska temperatura je oko 1 stepen, a prosječna pokrivenost snijegom je do 1,5 metara do 2 metra, koji se zadržava na planini do pet mjeseci u godini. Ovi klimatski preduvjeti čine planinu Vlašić zimi savršenim područjem za skijanje i bavljenje zimskim sportovima, a ljeti za odmor, sport i rekreaciju. U nižim područjima vlada umjereno kontinentalna klima pogodna za bavljenje stočarstvom i zemljoradnjom, ali i uzgojem pčela.

Drive-in kino i paintball tereni

Ove godine odlučeno je da se na platou Babanovca instalira drive-in kino koje će prve projekcije imati 17. jula. Osim drive-in kina u ponudi posjetiocima ove godine su i paintball tereni. Paintball arena, smještena u unutrašnjosti nekadašnjeg hotela Babanovac, veličine je 1.600 kvadratnih metara i predstavlja jednu od najvećih arena u BiH, a drugi teren je smješten kod ski-lifta za djecu.