Zahiragić pojasnio zašto nije otišao na svečanu sjednicu Skupštine KS: Ovo je više od političke borbe

Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo na društvenim mrežama je objasnio razloge zašto nije prisustvovao svečanoj sjednici Skupštine na kojoj su dodijeljna priznanja povodoma dana kantona Sarajevo.

– Nisam otišao na Svečanu sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo povodom Dana Kantona Sarajevo. Nisu ni moje kolege iz Kluba SDA. Nisu ni neke kolege iz drugih stranaka. Zašto?

Donijeli odluku

Zato što je Trojka odlučila da Nevenku Tromp proglasi počasnom građankom Kantona Sarajevo! Donijeli su to odluku navodno zbog izuzetnog doprinosa u istraživanju i dokumentiranju dokaza o genocidu u Srebrenicu. Mogao bi čovjek i pomisliti da nisu znali, da su imali časne namjere, a ne sve informacije. Međutim, nakon što su žrtve genocida i sva relevantna udruženja, čak i udruženje haških svjedoka, napisali službeni dopis i osudili tu odluku.

Naveli su i da je osim što je radila na sramnom Izvještaju koji hvali i sam Vojislav Šešelj, nije dala nikakav doprinos. Žrtve genocida traže da se Nevenki Tromp oduzme titula počasne građanke Kantona Sarajevo. Nismo ih napadali, uzimali poene, jer je ovo za nas tema koja je viša od političke borbe, dali smo im šansu da povuku tu sramnu odluku, čak isto i predložili na posljednjoj sjednici Skupštine.

Spomenuti Izvještaj na kojem je radila Tromp, Srbija je čak koristila kao dokaz u procesu Bosne i Hercegovine protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde. Uprkos tome, taj proces je okončan presudom u kojoj je utvrđen genocid, a Srbija iako nije presuđena krivom za samo počinjenje genocida, jeste presuđena jer nije spriječila, a mogla je i morala spriječiti genocid.

Nisu povukli ovu sramotnu odluku. Pitate se zašto? Danas smo dobili odgovor!

Ima se ko brinuti o Bosni i Hercegovini

Tromp, koja je imala veoma nečasnu ulogu u procesu revizije – o čemu će se govoriti sa dokazima, danas je ponovo u programu uživo iznijela niz zlonamjernih nesitina o tom procesu revizije. Otišla je i korak dalje, valjda da političkim mentorima opravda ovo nezasluženo priznanje, pa rekla nešto što je samo po sebi dovoljno da ne može biti počasni građanin Kantona Sarajevo.

Naime, kazala je kako za eventualni raspad Bosne i Hercegovine neće biti krivi ni Dodik ni Čović, nego Izetbegović radi “retorike” o Izbornom zakonu, dakle kriv je, jer nije pristao na Izborni zakon po mjeri HDZ-a?

Neka se ne sekira Nevenka Tromp, a ni njeni mentori, ima se ko brinuti o Bosni i Hercegovini! Međutim, neka se puno i ne raduje radi priznanja koje će večeras primiti, a ni njeni mentori, brzo će oktobar, a prvo što ćemo uraditi jeste poništiti ovu Odluku.

P. S. Bože, šta je u glavima i srcima ovih ljudi?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here