Završen proces validacije: Od ponedjeljka u Općoj bolnici počinje PCR testiranje

0

Ovim će se značajno rasteretiti kapaciteti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kolegama zahvaljujem na požrtvovanosti i strpljenju tokom dvije godine borbe s pandemijom, naveo je Vranić

Na insistiranje ministra zdravstva Kantona Sarajevo, prof. dr. Harisa Vranića i uz angažman profesorice Prirodno-matematičkog fakulteta Lejle Pojskić, danas je u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” završena validacija kompletnog procesa Real time PCR procedure, odnosno od izolacije virusne RNK do očitanja i interpretacije dobivenog rezultata, saznaje “Avaz”.

– Od ponedjeljka počinju s radom, ali manjim kapacitetom, dok se sistem u potpunosti ne uhoda. Nakon toga očekujemo da ćemo početi s radom u punom kapacitetu. Također, u narednim danima to isto očekujemo i kada je drugi aparat za PCR analizu u pitanju, a koji je Ministarstvo zdravstva preraspodijelilo iz Doma zdravlja Sarajevo u Zavod za javno zdravstvo KS – kazao je za portal “Avaza” ministar Vranić.

On je naveo da će se ovim značajno rasteretiti kapaciteti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Konačno, nakon dvije godine mukotrpne borbe s koronavirusom, kolege Klinike za makrobiologiju uspjet će se malo i odmoriti. Zahvaljujem im  na požrtvovanom radu i strpljenju – naveo je Vranić.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here